- Voetverzorgingstips

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet. U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns, kloven  en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door bijvoorbeeld goede schoienen te dragen. 

Wat ik vaak hoor is, ja maar ik draag dure merkschoenen. Het probleem kan in de verkeerde schoenmaat zitten breedte breedte en/of lengte. Ook als we ouder worden kan de maat veranderen door bijvoorbeeld een doorgezakte voet. 

Tips

Wat is een goede schoen

 

Confectieschoenen zijn meestal niet geschikt voor mensen met diabetes en of reuma. U kunt beter naar een speciaalzaak gaan of uzelf laten doorverwijzen bij  klachten of stand van de voet naar een orthopedisch schoenmaker of een podotherapeut.

Een orthopedisch schoenmaker kan schoenen maken en aanpassen. Ook kan hij speciale zolen maken waarop u gemakkelijk loopt. Een podotherapeut maakt ook aangepaste zolen, maar maakt geen schoenen.

Let u bij het aanschaffen van nieuwe schoenen op de volgende punten:

Een goede schoen

  • is een halve tot een hele centimeter langer dan uw grootste teen
  • is breed genoeg. Uw hiel moet stevig in het hielstuk zitten
  • heeft een stevige hiel en zijstuk, en geeft voldoende steun
  • knelt niet bij de bal van de voet
  • is van soepel leer (leer ventileert goed)
  • heeft een buigzame zool met een hakhoogte van maximaal 3 centimeter
  • heeft een hakoppervlak van minimaal 9 vierkante centimeter om zo genoeg steun aan uw voet te bieden

Op tijd naar de pedicure

Door de verzorging van uw voeten bij de pedicure kunnen klachten worden voorkomen. Op tijd eelt, likdoorns, kloven en de nagels laten behandelen geeft een fijn gevoel en verminderd de druk. Mijn ervaring is dat mensen de pedicure behandeling als prettig ervaren. Het is ook fijn om uw voeten regelmatig met een voeten creme te verzorgen. zo voorkom je een droge huid waar mee je ook  klachten kan  voorkomen. 

Vrijblijvend advies

Sommige mensen moeten over een drempel stappen omdat ze zich schamen voor bijv. verdikte nagels enz. Ik wil bij deze benadrukken dat wij als pedicure niets gek of raar vinden. Wij kunnen juist de druk wegnemen door bijv. de nagels dunner te slijpen. Mijn ervaring is dat ik veel mensen blij kan maken door druk en pijnklachten weg te nemen. Ook bijvoorbeeld kloven kunnen erg pijnlijk zijn ook dat kunnen wij goed behandelen. Dus als u vragen heeft of wat dan ook u kunt  altijd vrijblijvend voor advies  bij mij terecht. 

tips

Knip de nagels niet te kort en recht af dat voorkomt het ingroeien van de nagel.

Als u niet meer goed bij de voeten kan komen, of u ziet het niet meer zo goed dan is het ook aan te raden om de voeten te laten verzorgen. 

Neem nooit een te lange voetbad de huid verweekt en wordt kwetsbaar voor wondjes of infecties.

Bij pijn klachten op tijd laten behandelen, want u gaat ongemerkt een andere houding aannemen waardoor u andere lichamelijke klachten kunt krijgen.

Tips om  voetschimmelinfectie te voorkomen.
na het douchen of baden de voeten goed drogen ook tussen de tenen.
in openbare ruimtes zo min mogelijk op blote voeten lopen.
katoenen of wollen sokken dragen (deze voorkomen transpiratie).
draag schoenen van een ventilerend materiaal (leer,linnen of open schoenen). Let wel op steun van de schoenen.